Droppin-Dimes skifter fokus
august 9, 2019

Så vild var Luka Doncic rookie season

Luka Doncic, Dallas Mavericks talentfulde unge guard, havde en forrygende debut i verdens bedste basketliga sidste sæson. Med suverænt all round spil og clutch præstationer spillede han sig lige ind i hjerterne på basketfans verden over. Det belønnede NBA da også forleden, hvor Luka blev kåret til Rookie of The Year. Fuldt fortjent, selv om en stærk slutspurt fra Trae Young skabte lidt spænding om udfaldet.

Luka Doncics rookie sæson var i særklasse.

Der var dog ingen tvivl i sidste ende, Luka Doncics rookie sæson, var nemlig i særklasse. Ikke bare i sæson 2018-19, men i hele ligaens historie. Sammenligninger med superstjernen Lebron James kom på banen, der også kom ind i ligaen som teenager og som også havde en forrygende rookie sæson.

Det er et stort navn at blive sammenlignet med, men Doncis stats har da også været helt vilde. Hvor vilde? Hvem havde den bedste rookie sæson: Luka ‘Wonderboy’ Doncic eller King James.

Den bedste rookie sæson nogensinde?

Når vi skal sammenligne rookie sæsoner plejer vi typisk at se på stats mere end holdpræstationer. Det gør jeg i hvert. Det giver simpelthen ikke så meget mening at se på W/L fordi rookierne ofte kommer ind på hold i opbrud. Kan du nævne mere end en spiller fra Michael Jordan’s Bulls hold i 1985? Hvad med Lebron i 2003?

Nå ja, individuelle stats er jo heller ikke perfekte, men de er da en start. Så lad os begynde med at sammenligne Luka og Lebron stats.

Begge var teenagere som rookier og begge overtog hurtig lederpositionen på deres respektive hold.

Rookie Stats

Luka Doncic

21.2 ppg 7.8 rpg 6.0 apg

på 43/33/71 splitprocenter i 32 minutter

Lebron James

20.9 ppg 5.5 rpg 5.9 apg

på 42/29/72 splitprocenter i 40 minutter

Ser vi bare på de rå stats er der ikke nogen tvivl: Luka Doncic har haft en klart bedre rookie sæson end Lebron James havde. Ikke alene slår han ham på stort set alle stats, han gør det også i 7 minutter mindre!

Luka Doncic har haft en klart bedre rookie sæson end Lebron James

Men…

Klap lige hesten. Kan vi virkelig sammenligne stats på den måde? Det er jo trods alt 16 år siden Lebron var rookie og der er, mildt sagt, sket en del siden dengang. Vi har Russell Westbrook der snitter en triple double hver sæson og vi har James Harden der scorer 36 point pr. kamp.

NBA spiller hurtigere nu end da Lebron var rookie

Jo tak, der er sket noget i NBA, ikke mindst i tempoet, altså “pace”. Der bliver spillet rigtig hurtig i dagens NBA sammenlignet med da Lebron kom ind i ligaen.

Så måske skulle vi korrigere for dette? Vi kan jo se på stats pr. 100 boldbesiddelser. Når man opgør stats på denne måde, så ser vi på hvad Luka og Lebron snitter pr. 100 boldbesiddelser i en kamp. Det er ikke perfekt, men det er nok mere fair.

Billede fra Flickr: Keith Allison

Stats pr. 100 possessions

Luka Doncic

31.9 ppg 11.8 rpg 9.0 apg

Lebron James

28 ppg 7.3 rpg 7.9 apg

Hov! Det var vist ikke lige hvad vi troede ville ske. Luka ser bare endnu vildere ud når vi justerer for tempo. Jeg kan mærke hvordan Lebron fanboys begynder at syde af vrede derude nu. Var Lebron da virkelig ikke bedre som rookie?

Hvordan rankede de for point, rebounds og assists?

Der er som sagt sket meget siden 2003 hvor Lebron var rookie. Reglerne er blevet lavet om flere gange, til guard og wing spilleres fordel, mener mange. Det er simpelthen blevet nemmere for guards siger de! Men passer det eller er det bare nostalgi og “old man yells at cloud” på spil?

En måde at finde ud af det er at se på hvordan Luka og Lebrons præstationer i point, rebounds og assists rankede i ligaen som helhed. Altså, hvilken plads blandt league leaders var de med deres ppg, rpg og apg? På den måde kan vi se hvor meget over eller under gennemsnit deres præstationer var, helt uden at skulle sammenligne stats direkte.

Placering på Top listerne

Luka Doncic

22 i ppg 29 i rpg 19 i apg

Lebron James

13 i ppg 58 i rpg 13 i apg

Nå, så blev det pludselig meget interessant! På denne måde at opgøre det på, så ser Lebron faktisk bedre ud end Luka. At komme ind som rookie og næsten være top 10 i både point og assists er ret vildt. Den eneste skuffelse er på rebounds, men det er værd at huske på, der var flere store center spillere og power forwards dengang. Der var ikke noget der hed at man lige nappede en 10 rebounds som guard!

Hvem er bedst, hvad synes du?

Luka og Lebron, to af de bedste rookies nogensinde i NBA. Hvem er bedst? Mr. Clutch i Luka Doncic eller King James der kom ind og dominerede fra starten? Statsene er ikke tydelige. På nogle områder er Luka bedst, på andre er Lebron. Hvem synes du er den bedste rookie nogensinde?

Kommenter
Eric Haalo
Eric Haalo
Basketball fan og skribent på Droppin-Dimes.com. Jeg har spillet basketball i mange år. Jordan er GOAT, Lebron James er overvurderet og Luka Doncic er den næste stjerne i NBA. Skriver også på Fitfact.dk

Skriv et svar

Or

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *